Burn-out is het allerbeste dat me is overkomen.

IMG_1448.JPG

Vanochtend wandelde ik door het bos naar kantoor. Dat kost me een half uur. Ik breng de kids naar school, tas mee en om 09.30 uur ga ik aan de slag. Dit is een van de vele gewoontes die ik me na een flinke burn-out heb aangeleerd.

Burn-out heeft me (4 jaar geleden) gedwongen om na te denken over mijn eigen why, how en what. Per vraag heb ik een maand nagedacht en dat heeft erg veel opgeleverd. Zoveel zelfs dat ik nu kan zeggen dat burn-out wel het allerbeste is dat me is overkomen. Burn-out was voor mij een cadeautje.

In het begin voel je je vooral schuldig. Schuldig omdat ik bang was over wat andere mensen zouden denken. De Angst voor kritiek was zo groot, dat ik mezelf compleet wegcijferde.

Wat ik toen heb gedaan? Eindeloos wandelen, lezen en genieten van mijn gezin. Basisbehoeften, aldus Maslov. De gouden tip om te gaan wandelen kreeg ik van een baas die mij goed begreep. Dit was in een periode dat ik door de deadlines het bos niet meer zag en hij adviseerde me om 2 dagen betaald te gaan wandelen. Compleet gestoord.

Maar goed, dat ging ik dus toch doen. In m’n eentje. Zonder te weten waarom. Terwijl ik de eerste dag door een emotionele rollercoaster ging, voelde ik me de tweede dag een stuk beter. De deadlines was ik vergeten en ik voelde letterlijk alle ‘dots’ in m’n hoofd met elkaar ‘connecten’.

De energie gierde door mijn lijf en ik ben die avond flink gaan schrijven. Ik ontwikkelde een nieuwe merkstrategie en deze werd later genomineerd voor een landelijke marketing prijs. Daar stonden we dan. Een klein Nederlands merkje op het podium tussen KLM, Heineken en de Persgroep. Waar een wandeling wel niet goed voor is…

Dat wandelen heb ik tijdens mijn burn-out logischerwijs hervat. Zo wandelde ik op een soort Forrest Gump-achtige manier door Ierland en langs de Portugese kust. Hier ontwikkelde zich mijn eigen why, how en what. Mijn “vlammetje” ging steeds harder branden en ik schreef mijn businessplan.

Daarna ben ik als interim consultant aan de slag gegaan. Weer bij die ene baas. Kort daarna schreef ik een advies voor een verandertraject bij een van de mooiste Oer-Hollandse merken. Dat advies werd een grote opdracht en die opdracht werd een landelijk succes.

Toch bekroop me het gevoel dat ik er nog niet was. Ik wilde nog meer doen wat ik het beste kan. Ik ging aan de slag voor een van de mooiste koffiemerken ter wereld. Want koffie is emotie en dat is waar de wereld meer van nodig heeft. Koffie is net als wijn. Het prikkelt de zintuigen. En het klopt, koffie is een geweldig product om beleving aan toe te voegen.

Wat dit me heeft geleerd? Dat het hebben van een brandend verlangen met een vastomlijnd doel, gesteund door een vastomlijnd plan essentieel is. Dit gaat niet vanzelf. Het heeft tijd en volharding nodig.

En vanochtend wandel ik dus door het bos. Op weg naar mijn nieuwe kantoor, met een mooi zitje en een theepot. Dat zitje had ik begin deze week nog niet. Maar het moest er wel komen, want ik ging voor het eerst een onderneemster op locatie coachen in het vinden van haar brandend verlangen en het onderscheidend positioneren van haar business. Uiteraard met een vastomlijnd doel en een plan.

En weet je wat nou het grappige is? Die kandidaat is na een halve dag coaching compleet door het dak aan het gaan. Dus dit doe ik er vanaf nu dus gewoon bij. Ondernemers helpen in het ontsteken en vermarkten van hun “vlammetjes”.

Loop jij nou ook aan tegen het feit dat je niet weet hoe je jouw vlammetje kunt ontsteken? En weet je niet hoe je dit in een vastomlijnd plan kunt omzetten om jouw business te laten groeien? Stuur dan een bericht naar pieter-jan@merkenbouwer.com of bel me gewoon: 06-21238121.

Geniet van deze prachtige dag!

Pieter-Jan van Es
Business coach, trainer & merkstrateeg

www.merkenbouwer.com
Strength Based Branding